Värdegrund för Simidrottsklubben Delfin (nedan SIK Delfin)
Vår verksamhetsidé
SIK Delfin är en ideell förening som bedriver konstsim och simhopp. Föreningen verkar för allas möjlighet till social och idrottslig utveckling inom dessa sporter. Föreningen bygger på ett starkt ideellt engagemang.
Värdegrund
Träna, tävla, trivas.
Gemenskap för alla. Engagemang, vilja och glädje. Kamratskap och respekt.
Policy
SIK Delfin är föreningen för alla, oavsett om du vill idrotta själv, vara ledare eller titta på. VI bedriver vår idrottsliga verksamhet i enlighet med Riksidrottsförbundets styrdokument, 1 kap ”Idrotssrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund”.
https://www.rf.se/omriksidrottsforbundet/idrottsrorelsensstyrandedokument/
SIK Delfin vill skapa förutsättningar för barn, ungdomar och vuxna att bli och förbli fysiskt aktiva. Vårt mål är att verksamheten ska ge glädje och positiva upplevelser i alla sammanhang. Vi tror det ger störst idrottslig framgång.
Vår ambition är bereda plats för så många som möjligt. Alla som vill, oavsett etniskt ursprung, religion, ålder, sexuell läggning, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, ska få vara med i vår verksamhet. Ingen ska behöva stå utanför. Flickor och pojkar ska ha lika goda möjligheter att utöva idrott och bli framgångsrika i sitt idrottande.
Barn- och ungdomsidrotten är vår breda basverksamhet. Junior- och seniorverksamheten är ett resultat av denna verksamhet och ska erbjuda våra egna ungdomar en möjlighet att utvecklas och fortsätta sin idrottsliga karriär även i vuxen ålder. Vi strävar efter att ha en tråd som löper från nybörjarens lekfulla idrottande upp till junior- och senioråldern där prestation och tävling har större fokus. Vi bygger verksamheten kring varje aktivs vilja och lust att träna och bli bättre. Detta perspektiv är grunden för vår policy och vägledande när vi tar ställning i stora och små frågor.
Vi vill att våra utövare ska vara delaktiga och ha inflytande över verksamheten, från det egna idrottandet till föreningens verksamhet i stort. Vi strävar efter att hitta former för delaktighet och inflytande i alla åldrar.
SIK Delfin tar ställning och arbetar aktivt mot alla former av kränkande behandling – mobbning, och sexuella trakasserier, övergrepp och andra kränkningar. (se separat dokument: Policy mot mobbning)
Föreningen är emot all form av dopning och bruk av droger.
Så är vi mot varandra
SIK Delfin är en förening bygger på ideellt engagemang och som ska förknippas med god stil, gott uppförande och bra kamratskap.
Inom SIK Delfin visar vi respekt mot andra. Framgång kan nås på många olika sätt och därför ska vi vara ödmjuka mot varandra. Vi strävar efter att agera konsekvent och rättvist och vi står för det vi har bestämt. Detta är grundläggande värderingar för oss inom SIK Delfin. Att förstå och dela våra gemensamma värderingar är en förutsättning för att nå insikt i begrepp som laganda och regler.
Trivselregler
Trivselreglerna gäller alla; ledare, föräldrar, utövare, anställda och styrelseledamöter.
Vi bidrar alla till glädje och utveckling, öppenhet och omtänksamhet i en trygg miljö
genom att vi:
- Bedriver verksamheten utifrån ett barnrättsperspektiv och följer FNs barnkonvention (https://unicef.se/barnkonventionen/las-texten) som även är en dela av Riksidrottsförbundets styrdokument.
- Värnar om varandras bästa och behandla alla som jag själv vill bli behandlad.
- Sköter våra uppdrag i föreningen med en positiv attityd.
- Följer de regler som gäller i den lokal jag vistas i.
- Använder ett vårdat språk och tänka på hur jag uttrycker mig inför andra.
- Arbetar för nolltolerans mot mobbing, kränkning, utanförskap och diskriminering. (Om något av dessa ändå skulle förekomma hänvisar vi till vår Policy mot mobbning)
- Agerar om man ser att någon bryter mot reglerna.
- Uppträder föredömligt för att värna om SIK Delfins anseende i alla sammanhang.
- Är goda förebilder.
All verksamhet som bedrivs ska utgå från denna värdegrunden och uppförandekoderna. Därför är det avgörande att varje ledare, tränare och vuxen genom sin kunskap och sitt omdöme bidrar och vägleder våra utövare inom detta område. Förutom ökad trygghet bidrar detta till ett bättre resultat.
Reviderad 2020-09-15